Hi van particpar el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, i la presidenta de l’associació de familiars, Maria Combalia. Durant l’acte inaugural, que va aplegar sobretot usuaris i familiars vinculats a l’entitat, el Bisbe de Girona va posar de relleu el treball de l’associació per a les persones amb un problema de salut mental. Per la seva banda, la presidenta de l’entitat, va referir-se al sentit de la mostra. “Volem donar a conèixer la capacitat de creació i expressió de les persones amb un trastorn mental a través de l’art”, va dir. Al seu torn, la regidora va destacar el lloc “emblemàtic” de la mostra, que només s’obre per Temps de Flors, i va recordar l’objectiu de sensibilització social que té campanya del Dia Mundial de la Salut Mental.
Més del 50% dels trastorns mentals en l’edat adulta s’inicien en l’adolescència
Com a acte previ a la inauguració de l’exposició es va dur a terme la conferència “Educació emocional per una bona salut mental”, a càrrec de la psicòloga clínica, Glòria Tràfach, coordinadora de l’Hospital de Dia d’Adolescents de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i comarques. Segons va informar Tràfach, més del 50% dels trastorns mentals en l’edat adulta s’inicien en l’adolescència i entre el 20 i el 30% de les consultes de joves als centres d’atenció primària són per ansietat i depressió. En aquest context i en el marc de la campanya del Dia Mundial de la Salut Mental, dedicada enguany al suïcidi, la psicòloga va recordar que aquesta és la primera causa de mort a Catalunya entre els joves de 15 a 34 anys i que en un 90% està vinculada a un trastorn mental.
L’experta va parlar dels factors de protecció claus per tenir una “salut mental satisfactòria” i va destacar, entre d’altres, tenir una bona salut emocional, saber afrontar les situacions adverses, desenvolupar les habilitats socials, tenir un suport familiar i un accés fàcil als recursos de salut, i rebre una bona educació emocional des de la infància, tant dins l’entorn familiar com a l’escola, per “potenciar les competències emocionals”. Tràfach va referir-se a la salut emocional com “la manera en com ens sentim, pensem o actuem” dins un “estat de benestar personal que permet a la persona desenvolupar-se, afrontar les adversitats i tenir relacions socials satisfactòries”. També va pronunciar-se en relació al concepte “intel·ligència emocional”, que va definir com a “un bon protector davant els trastorns psicològics, ja que disminueix la vulnerabilitat i comprèn les capacitats bàsiques de percebre i canalitzar la pròpia emoció o la comprensió dels sentiments dels demés”. Segons va informar la psicòloga, la intel·ligència emocional es comença a desenvolupar els primers anys de vida. “Fomentar el desenvolupament de la intel·ligència emocional des de la petita infància pot prevenir l’aparició de trastorns mentals i millorar les estratègies d’afrontament”, va afirmar Tràfach.
El programa commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental, amb més de 30 activitats en calendari dirigides a la ciutadania per informar sobre el suïcidi i la seva prevenció, clourà la setmana vinent. Aquest proper dimecres 23 d’octubre, la Fundació Drissa durà a terme el contacontes “Fuig, Bèstia” a una escola de Girona, l’objectiu del qual és sensibilitzar als més petits a través de la narració oral sobre els problemes de salut mental que poden patir altres nens o adults del seu entorn més proper. El divendres 25, tindrà lloc al Cinema Teatre Comtal de Ripoll una projecció de curts i la pel·lícula “Ainoha”, en el marc del Festival Gollut, i per acabar, el centre Can Genís, de Palafrugell, acollirà el grup de conversa "Salut mental: millora i prevenció", dinamitzat per Anna Sala, psicòloga clínica, i Sara Castellón, psiquiatra, del centre de salut mental d’adults del Baix Empordà.
El programa ha estat coorganitzat per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària i Support Fundació Tutelar Girona. Ha comptat amb la col·laboració de les entitats i institucions que s’han volgut sumar a la commemoració de la Diada.
Descàrrega de fotos. Autor: Família i Salut Mental
Diferents moments de l'acte
Foto 1 - Foto 2 - Foto 3
Documents d’interès
Programa d’actes commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental 2019 a Girona i comarques.
Preguntes freqüents sobre els trastorns mentals