Notícies

  Tornar

  10/03/2020

Blanes celebrarà la I caminada popular per la salut mental de la comarca

Girona, 9 de març de 2020_ El proper diumenge 22 de març, Blanes celebrarà la primera caminada popular per la salut mental de la comarca, impulsada per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. L’objectiu de l’organització és donar visibilitat als problemes de salut mental i sensibilitzar la població sobre aquestes malalties. La idea sorgeix però d’una alumna de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat de Girona, la Maria Otones, que va proposar aquest esdeveniment com a pràctica del seu Treball de Final de Grau, arran de la pròpia vivència amb un familiar proper que tenia un trastorn bipolar i es va treure la vida el passat mes de juliol.

Blanes camina per la Salut Mental

El tret de sortida de la caminada tindrà lloc al Monument de la Sardana del passeig Pau Casals a les deu del matí i el recorregut serà de 5 km i escaig. Les inscripcions es poden  fer online a la pàgina web www.familiaisalutmental.cat o de manera presencial des d’avui i fins el 20 de març, de 16 hores a 18 hores, al Casal Cívic de Can Borrell de la població. El preu de la inscripció és de 3 euros fins el dia 21 de març i de 5 euros el mateix dia de la caminada. Els inscrits online podran anar a recollir el dorsal a Can Borrell durant els dies de les inscripcions presencials o bé el mateix dia de l’esdeveniment, de 8.30 a 9.30 hores, en l’estand de l’organització, ubicat al Monument de la Sardana.

Per una comarca inclusiva

Amb motiu de la caminada, l’associació de familiars ha dut a terme durant el mes de febrer diferents xerrades als instituts S’agulla, Palomera i Serrallarga, centrades en donar a conèixer les malalties mentals i dirigides tant a pares com a alumnes. Es tracta d’un projecte divulgatiu i de sensibilització que l’entitat ha iniciat ara però que vol potenciar de cares als propers cursos escolars. Així mateix, l’entitat va impulsar a finals l’any el programa de ràdio "Menjant-nos el tarro", un espai mensual conduit per persones amb un problema de salut mental, i produït a Ràdio Blanes. Aquestes iniciatives se sumen a l’activitat de l’associació en la comarca, gràcies a la qual el col·lectiu també compta amb un club social de trenta places, que es va estrenar l’any 2018, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Blanes.

Prop de 2.500 persones són ateses al centre de salut mental de Blanes

Segons les dades registrades per l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, el centre de salut mental d’adults de la selva marítima, ubicat a Blanes, va atendre l’any 2019 un total de 2.412 pacients, dels quals, 674 eren casos nous. En el seu conjunt es van fer un total de 18.258 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals. La Selva marítima també disposa d’un Equip d’atenció a la psicosi incipient, que l’any 2019 va atendre 158 persones, vuit de les quals van ser casos nous. S’hi van realitzar un total de 3.232 visites.

En relació amb l’atenció infantil i juvenil, el centre especialitzat de la Selva marítima va atendre una total de 724 persones, 267 de les quals acudien al centre per primera vegada. En el seu conjunt es van fer 4.613 visites assistencials.

FOTO: Presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, Maria Combalia; les tinentes d’alcalde d’Educació i Salut, Olga López i Marina Vall-Llosada, així com la regidora d’Acció Social, Marian Anguita, i el regidor d’Esports, Pere Lopera. Treballadores i usuaris del Club Social de Blanes.

L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques

L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997, gràcies a la iniciativa d'un conjunt reduït de famílies de persones que tenien algun tipus de problema de salut mental. La finalitat dels fundadors fou la creació d'una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Avui dia, l'entitat està formada per 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques.

L’associació estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació: l’àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d'aquesta àrea s’organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i Pla de l’Estany, i l’Escola de pares; l’àrea sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials i s’organitzen les vacances anomenades “respirs familiars”. L’any passat es va posar en marxa l’espai Àgora, un projecte de l'entitat dirigit exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars, per tractar temes de la vida diària que els poden ajudar a resoldre situacions quotidianes. La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants. L’entitat organitza cada any la setmana commemorativa al Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l'OMS el 10 d'octubre per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquest mateix objectiu.


Per a més informació us podeu posar en contacte amb:
blanesxsalutmental@familiaisalutmental.cat - 972 20 04 63

Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa.Tel. 972222370 – 678580347 – info@pluralcomunicacio.com

FOTO per Eva Palau. 

  Tornar