Notícies

  Tornar

  23/06/2020

L’associació Família i Salut Mental de Girona reprèn els grups d’ajuda mútua presencials

Aquesta setmana, l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques reprèn l’activitat dels grups d’ajuda mútua (GAM) presencial, que va queda suspesa amb motiu de l’estat d’alarma per la Covid19. L’entitat, que representa i dona servei a persones que tenen un problema de salut mental i els seus familiars, organitza els GAM a Girona, Blanes, Figueres i Palafrugell. Ahir a la tarda va donar el tret de sortida a l’activitat a Girona i ho va fer a la seu de la fundació Support. El proper 29 de juny, farà el GAM al Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Blanes, un equipament de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, i l’1 de juliol a Figueres, al nou servei prelaboral de la Fundació Drissa a l’Alt Empordà. El 7 de juliol, el grup es durà a terme al club social de l’associació a Palafrugell. Resta pendent posar data al grup que l’associació de familiars que també manté a Banyoles.

Els grups d’ajuda mútua (GAM) són uns espais grupals d'autoajuda dirigits als familiars de persones amb una malaltia mental que hagin viscut o estiguin vivint una experiència de patiment psicològic. Són reunions voluntàries i el seu objectiu és obtenir un suport mutu entre els participants que comparteixen vivències, neguits i exposen una realitat pròpia però que és comuna a totes les persones que formem part del col·lectiu. L’any 2019 se’n van beneficiar d’aquesta activitat prop de 50 famílies de la demarcació de Girona.

Més de 3.000 intervencions durant l’estat d’alarma per la Covid-19

Durant el període de l’estat d’alarma motivat per la pandèmia de la Covid-19 els serveis de l’entitat s’han mantingut oberts en format teletreball. Durant aquest temps, els professionals de l’entitat han dut a terme 3.123 intervencions, dirigides especialment a mantenir actives les persones usuàries dels clubs socials de la demarcació, sobretot durant les setmanes de confinament. Així, l’associació ha registrat des del mes de març i fins al maig 2.867 trucades telefòniques de seguiment a persones amb un problema de salut mental, 140 trucades a familiars, 66 videoconferències i 50 vídeotrucades. Des de l’àrea social s’han organitzat activitats creatives i manualitats, espais de cuina o concursos de fotografies i poemes, per citar uns exemples. Des de l’àrea familiar l’entitat posa de relleu l’acompanyament que s’ha fet a les persones per pal·liar la solitud i els seu efecte en les persones i els moments de dol en alguns dels casos. Els clubs socials de l’associació, amb equipament a Girona, Figueres, Blanes i Palafrugell han reprès l’activitat presencial el passat 15 de juny.

Servei a 300 famílies

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997 per un grup de famílies de persones que tenien algun tipus de problema de salut mental. Volien crear una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Avui dia, l'entitat dona servei a més de 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques. La seva seu està ubicada a l’Hotel d’Entitats de Girona, un equipament cedit per la Generalitat de Catalunya que obrirà de nou les seves portes el proper 1 de juliol.

L’associació estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació: l’àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d'aquesta àrea s’organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i Pla de l’Estany, i l’Escola de pares; l’àrea sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials i s’organitzen les vacances anomenades “respirs familiars”. L’any passat es va posar en marxa l’espai Àgora, un projecte de l'entitat dirigit exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars, per tractar temes de la vida diària que els poden ajudar a resoldre situacions quotidianes. La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants. L’entitat organitza cada any la setmana commemorativa al Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l'OMS el 10 d'octubre per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquest mateix objectiu.

Descàrrega de fotografia.
Peu de foto: Primer GAM celebrat després del confinament a la fundació gironina Support.

  Tornar