Notícies

  Tornar

  03/07/2023

25 anys de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques

El sector ret homenatge a la seva presidenta, Maria Combalia, per “tants anys de lluita i d’objectius assolits pels drets i la qualitat de vida de les persones amb un problema de salut mental”

L’associació Familia i Salut Mental de Girona i Comarques compleix aquest any els 25 anys de la seva creació. Amb aquest motiu, l’entitat ha celebrat aquest divendres 30 juny, a l’auditori Josep Irla de Girona, un acte commemoratiu, discret i emotiu, en què autoritats, professionals, famílies i persones usuàries de l’entitat han retut un sentit homenatge a l’associació i a la seva presidenta, Maria Combalia, per “tants anys de lluita i d’objectius assolits pels drets i la qualitat de vida de les persones amb un problema de salut mental”.

Prop de 700 famílies ateses

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada a l'any 1998 per un grup de famílies de persones que tenien algun tipus de problema de salut mental. Volien crear una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Al llarg d’aquests 25 anys d’història, l’associació ha atès prop de 700 famílies. Avui dia, l'entitat dona servei a més de 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques. La seva seu està ubicada a l’Hotel d’Entitats de Girona.

L’entitat es va presentar oficialment el 29 d’abril del 1998. El primer servei que va crear, aquell mateix any, va ser el d’atenció a les famílies, un espai d’orientació i suport que actualment funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori; des d’aquest servei s’impulsarien ben aviat (1999) els primers Grups d'Ajuda Mútua (GAM) que s’estendran en poc temps a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i Pla de l’Estany; al 2003 es posaria en funcionament el primer club social, a Girona; i a l’any 2010 s’inauguraria el club social de Figueres, seguit del de Blanes i Palafrugell, al 2018.

L’any 2017, l’entitat impulsa l’Escola de pares en salut mental, un projecte aleshores pioner a comarques gironines que neix amb l’objectiu oferir als familiars informació i eines perquè puguin resoldre els conflictes que es presenten en el dia a dia. Al 2019, l’associació posarà en marxa l’Espai Àgora, un projecte dirigit exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars, per tractar temes de la vida diària que els poden ajudar a resoldre situacions quotidianes. Tant l’Escola de pares com l’Espai Àgora aniran a càrrec de professionals especialitzats de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS).

L’any 2021, just encara en temps de pandèmia de la COVID, l’entitat amplia l’oferta de recursos a les famílies amb un servei d’atenció psicològica, amb l’objectiu d’ajudar en la convivència amb la malaltia, millorar l'estat d'ànim i la sobrecàrrega física i emocional.

Des de l’any 2016, l’entitat també ofereix un Servei jurídic amb què assessorar les famílies en matèria legal.

160 places de clubs socials

L’entitat disposa en aquests moments de 160 places de clubs socials que donen atenció cada any unes 200 persones. El club social és una estructura de suport social, subvencionada pel Departament de Drets Socials, que té com a missió contribuir a que les persones amb un problema de salut mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat. El club té una funció rehabilitadora i d'inclusió social. S’hi treballa la socialització de les persones a través de les seves capacitats amb un programa grupal d'activitats i de tallers amb seguiment individualitzat, on la persona és la protagonista en decidir l'ocupació del seu temps. Aquestes activitats són el mitjà per aconseguir els objectius de rehabilitació dins la comunitat i són tan diverses com diferents són les seves necessitats. Es fan activitats com ara anglès, costura, cuina, dibuix o esports, fins a estimulació cognitiva, excursions, informàtica, manualitats, teatre, etc.

A l’any 2003, l’entitat impulsa també l’organització dels “Respirs familiars”, unes vacances amb què les persones usuàries poguessin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador, sempre en benefici del desenvolupament de la pròpia autonomia i l’entreteniment. Des d’aquell any, l’associació ha organitzat prop de cent “Respirs familiars” per tota Espanya.

Milers d’accions per la sensibilització social

Un dels objectius fundacionals de l’entitat ha estat la lluita contra l’estigma social de la malaltia mental, i en aquest marc, l’associació ha organitzat des de la seva creació centenars xerrades divulgatives obertes a tothom. En aquest àmbit d’activitat destaquen les campanyes anuals commemoratives del Dia Mundial de la Salut Mental i la participació en les iniciatives ciutadanes de tota la demarcació gironina.

Un sentit homenatge

Durant l’acte celebrat divendres, representants de les institucions que donen suport a l’entitat van posar de relleu de forma unànime la seva trajectòria en la lluita pels drets de les persones amb un problema de salut mental: “un projecte de lluita contra l’estigma, d’inclusió i de recuperació en la comunitat, i un projecte que neix de l’esperança d’una vida millor”. Durant l’acte de benvinguda, la presidenta de l’entitat, Maria Combalia, va agrair als presents la seva contribució a l’associació “sense la qual no haguéssim arribat fins aquí”. Hi van participar tot seguit la delegada de Drets Socials a Girona, Helga Nuell; la regidora de Ciutat que cuida de l’Ajuntament de Girona, Gemma Martínez, i la vicepresidenta 3a en funcions de la Diputació de Girona, Maria Puig.

Tot seguit, una taula rodona va centrar un sentit homenatge a Combalia, de mà del president de l’IAS, Martí Masferrer, el president de Support-Girona, Pere Cornellà, l’adjunta a la direcció assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de comarques gironines, Margarita de Castro, i la gerent de la Fundació Drissa, Núria Martínez. La taula rodona va recordar les dificultats dels inicis, “amb molta bona voluntat però sense recursos” fins arribar a l’actualitat “gràcies a la suma de moltes voluntats”, per posar de relleu finalment els reptes actuals de l’organització.

Un dels moments més emotius va ser la projecció d’un vídeo amb què es va fer un recorregut històric pels 25 anys. L’acte també va comptar amb l'espectacle de dansa "Per tu", a càrrec de Sara Villareal, i de teatre, en què persones usuàries de l’entitat, dirigides per David Estany, van escenificar l’esquetx “Tants caps, tants barrets”, una magnífica al·lusió a la diversitat.

Descàrrega de fotografies. Autor. Família i Salut Mental

Tertúlia homenatge a la presidenta de l'entitat, Maria Combalia
Esquetx de teatre "Tants caps, tants barrets", a càrrec de persones usuàries de l'entitat, participants del taller de teatre.
Espectacle de dansa "Per tu", a càrrec de Sara Villareal
La celebració dels 25 anys de l'associació va emplenar de goma gom l'auditori Josep Irla.
Moment de la benvinguda a càrrec de la presidenta de l'entitat, Maria Combalia.
Moment dels parlaments de la delegada de Drets Socials a Girona, Helga Nuell.
Moment dels parlaments de la regidora de Ciutat que cuida de l'Ajuntament de Girona, Gemma Martínez.
Moment dels parlaments de la vicepresidenta 3a en funcions de la Diputació de Girona, Maria Puig.

  Tornar