Les Jornades, coorganitzades per l'Ajuntament de Figueres, l'Associació de Malalts d'Alzheimer, Fabricants de Futur i l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, han comptat amb la participació de 14 entitats locals que treballen en els diversos àmbits de la prevenció, el tractament i les diverses gestions entorn a la malaltia mental i els seus efectes sobre les persones.
Han tancat les Jornades Helga Nuell, Directora dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i Carme Martínez, Tinent d'Alcalde i Regidora de Salut de l'Ajuntament de Figueres.
El dijous 26/10, Mariona Seguranyes, Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Figueres, i Ariel Halac, germà de l’artista, van inaugurar l'exposició de la obra de Pedro Halac, pintor que, al llarg de 20 anys, diagnosticat d'esquizofrènia, va realitzar més de 2.000 obres que expressen de manera eloqüent els seus estats d'ànim al llarg de la malaltia.
El divendres 27/10, a més a més de la inauguració formal de les Jornades a càrrec de Carme Martínez, es va realitzar una taula de presentació de les entitats participants, moderada per Erik Roura, on es van presentar els recursos que cada associació posa a disposició dels afectats per donar resposta als seus problemes.
El dissabte, moment central de les Jornades, es van desenvolupar:
• Dues taules rodones moderades per Mairena Rivas, sobre la Salut Mental i la Prevenció de la Malaltia, on han primat les experiències en primera persona de familiars, terapeutes i educadors. Tots ells han anat fent propostes de millora que s’han recollit en un document lliurat al Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya per formar part de la seva estratègia.
• Una conferència – col·loqui a dues veus entre Josep Maria Solé i Magda Casamitjana anomenada "Present i Futur de la Salut Mental en el marc català i europeu", al final de la qual s'han lliurat les conclusions, entre les quals destaquen reivindicacions com la millora del transport comarcal i la lluita per garantir els drets basics de tota la ciutadania com a eina de contenció contra l’exclusió social, porta d’accés a la malaltia.
Els participants s'han emplaçat per preparar una guia de serveis que serveixi a les famílies i els afectats com a catàleg de recursos al seu abast.
A la vegada s'han conjurat per continuar exhibint l'obra de Pedro Halac a l'Hospital de Figueres els mesos de novembre i desembre en el marc d'una reflexió sobre la malaltia mental amb els professionals de salut.
El desig i voluntat de donar continuïtat a les Jornades amb un format anyal, ha esdevingut unànime.
Descarrega el pacte Nacional de Salut Mental
Descarrega el manual: Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut