Notícies

  Tornar

  18/11/2024

Dora Santamaria pren el relleu a Maria Combalia al capdavant de l’Associació Família i Salut Mental

Aquest canvi de lideratge marca l’inici d’una nova etapa en què es vol ampliar la base associativa i participació, i apropar els serveis al territori

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, entitat que treballa en favor de les famílies i persones amb problemes de salut mental, ha escollit per unanimitat Dora Santamaria com a nova presidenta en l’assemblea general extraordinària celebrada aquest dilluns al vespre. Santamaria assumeix el càrrec amb el repte de liderar el projecte de l’entitat durant els propers cinc anys.

 

Dora Santamaria i Colomer (Vulpellac 1948) pren el relleu a Maria Combalia al capdavant de l’associació. És llicenciada en història i ha exercit la seva trajectòria professional en l’Administració dins l’àmbit judicial. Santamaria va entrar en contacte amb l’entitat ara farà dos anys cercant suport perquè té un fill amb un problema de salut mental. Les seves primeres paraules com a presidenta les va dedicar a la tasca de la seva predecessora: “Tot el meu reconeixement a la Maria que ha fer créixer l’entitat des de zero amb molta dedicació. Ara ens toca consolidar i ampliar el seu llegat d’acord amb les noves necessitats”.

 

Santamaria i la seva junta entomen el projecte associatiu amb el compromís d’ampliar la massa d’associats i d’apropar els serveis a la població de cada comarca, a més d’assolir una major participació en el projecte de l’entitat, i impulsar nous serveis que puguin ajudar a les famílies en la seva convivència amb persones amb un problema de salut mental, així com continuar amb les activitats de sensibilització social.

 

La nova junta de l’entitat està integrada per la secretària Càndia Terradas, el tresorer Josep Maria Solé en representació de Support-Girona, i les vocals Núria Martínez, en representació de Fundació Drissa, Maria Germà, Joaquim Serrano, i Esther López, en qualitat de primera persona.

 

Més de 700 famílies ateses

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada a l'any 1998 per un grup de famílies de persones que tenien algun tipus de problema de salut mental. Volien crear una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Al llarg d’aquests 25 anys d’història, l’associació ha atès més de 700 famílies. Avui dia, l'entitat dona servei a més de 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques. Compta amb una plantilla de tretze professionals, dels quals la meitat són psicòlegs, corresponent la resta a treballadors socials i personal administratiu.

L’entitat es va presentar oficialment el 29 d’abril del 1998. El primer servei que va crear, aquell mateix any, va ser el d’atenció a les famílies, un espai d’orientació i suport que actualment funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori; des d’aquest servei s’impulsarien ben aviat (1999) els primers Grups d'Ajuda Mútua (GAM) que s’estendran en poc temps a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i Pla de l’Estany; al 2003 es posaria en funcionament el primer club social, a Girona; i a l’any 2010 s’inauguraria el club social de Figueres, seguit del de Blanes i Palafrugell, al 2018.

L’any 2017, l’entitat impulsa l’Escola de pares en salut mental, un projecte aleshores pioner a comarques gironines que neix amb l’objectiu oferir als familiars informació i eines perquè puguin resoldre els conflictes que es presenten en el dia a dia. Al 2019, l’associació posarà en marxa l’Espai Àgora, un projecte dirigit exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars, per tractar temes de la vida diària que els poden ajudar a resoldre situacions quotidianes. Tant l’Escola de pares com l’Espai Àgora aniran a càrrec de professionals especialitzats de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS).

L’any 2021, just encara en temps de pandèmia de la COVID, l’entitat amplia l’oferta de recursos a les famílies amb un servei d’atenció psicològica, amb l’objectiu d’ajudar en la convivència amb la malaltia, millorar l'estat d'ànim i la sobrecàrrega física i emocional.

Des de l’any 2016, l’entitat també ofereix un Servei jurídic amb què assessorar les famílies en matèria legal.

160 places de clubs socials

L’entitat disposa en aquests moments de 160 places de clubs socials que donen atenció cada any unes 200 persones. El club social és una estructura de suport social, subvencionada pel Departament de Drets Socials, que té com a missió contribuir a que les persones amb un problema de salut mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat. El club té una funció rehabilitadora i d'inclusió social.

A l’any 2003, l’entitat impulsa també l’organització dels “Respirs familiars”, unes vacances amb què les persones usuàries poguessin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador, sempre en benefici del desenvolupament de la pròpia autonomia i l’entreteniment. Des d’aquell any, l’associació ha organitzat més de cent “Respirs familiars” per tota Espanya.

Milers d’accions per la sensibilització social

Un dels objectius fundacionals de l’entitat ha estat la lluita contra l’estigma social de la malaltia mental, i en aquest marc, l’associació ha organitzat des de la seva creació centenars xerrades divulgatives obertes a tothom. En aquest àmbit d’activitat destaquen les campanyes anuals commemoratives del Dia Mundial de la Salut Mental i la participació en les iniciatives ciutadanes de tota la demarcació gironina.

  Tornar