Notícies

  Tornar

  06/02/2019

Persones amb discapacitat presenten a Support els projectes que els donen veu

Diferents entitats catalanes que treballen amb persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental han participat avui a la fundació tutelar Support en el projecte internacional Ad-Choisir. Es tracta d’una iniciativa, finançada amb fons europeus, que té com a objectiu principal la cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques en el suport a la presa de decisions de les persones amb discapacitat, la cerca de les habilitats dels professionals, així com la creació d’una xarxa europea per avançar en els drets de les persones amb discapacitat, seguint els criteris que recull la Convenció de les Nacions Unides en aquesta matèria. Les entitats gironines Support Fundació Tutelar i Campus Arnau d’Escala són les organitzacions catalanes sòcies del projecte, juntament amb entitats proveïdores de serveis socials d’Alemanya, Eslovàquia, Luxemburg i França.

El seminari celebrat aquest matí s’ha presentat sota el títol “Participació i discapacitat. Quan les persones lideren els seus propis projectes”. Ha comptat amb les intervencions dels protagonistes dels projectes d’apoderament de les diferents organitzacions: Federació Veus, ActivaMent Catalunya, Salut Mental Catalunya, la Comissió Mixta de Salut Mental de les Comarques Gironines, l’Associació Família i Salut Mental de Girona, Fundació Aspronis, Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària, el Grup Ramon Noguera i Campus Arnau d’Escala. Els actors han explicat les iniciatives que tenen en marxa dirigits a potenciar l’autonomia, la responsabilitat i l’exercici dels seus drets.

La trobada forma part de tota una setmana de treball i prospecció internacional que va donar el tret de sortida dilluns passat i que clourà aquest divendres. El programa se centra en l’estudi teòric i pràctic del suport a la presa de decisions, la igualtat, la inclusió a la comunitat, l’autonomia, la no discriminació, la sensibilització i la participació (drets que recull la Convenció de Nacions Unides dels Drets de les Persones amb Discapacitat).  Inclou visites a diferents entitats i institucions de comarques gironines como ara la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, la Fageda o la Fundació Estany, a més del seminari que s’ha dut a terme avui, obert als professionals dels diferents sectors que intervenen en l’atenció i acompanyament de les persones amb discapacitat.

El projecte Ad-Choisir té una durada de dos anys i les trobades de treball es fan als diferents països associats. Aquest mes de febrer l’amfitriona és Girona i des de Support es dona continuïtat al treball realitzat el passat novembre pels socis a París. Aquest projecte se suma a dos estudis europeus més: I-Decide, centrat en la millora del coneixement, la metodologia i els materials de suport a l'abast dels professionals que atenen les persones amb discapacitat per tal que puguin prendre les seves pròpies decisions; i TopHouse, orientat a les necessitats professionals per a l’atenció de les persones amb discapacitat (intel·lectual i malaltia mental) al propi domicili.

La Fundació Support, organització dedicada a la protecció jurídica i al suport social amb el major nombre de persones acompanyades de Catalunya (més d’un miler en aquest moments) està centrada en la defensa, promoció i desenvolupament dels drets humans de les persones amb discapacitat (malaltia mental, deficiències cognitives relacionades amb el procés d'envelliment o discapacitat intel·lectual), al mateix temps que acompanya les persones a perseguir el benestar i la dignitat i a preservar l’autonomia, a través de la protecció jurídica i el suport social. Des de fa més de sis anys l’entitat gironina lidera, tant a nivell nacional com europeu, el canvi de paradigma en l’exercici de la capacitat jurídica d’acord a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.



 


  Tornar